Risicomodel Kinderopvang
- Kleine Kinderopvang Keurmerk
- 24 jan
- 3 minuten om te lezen
De kwaliteit en veiligheid van kinderopvang zijn ontzettend belangrijk. Er is niet voor niets een strenge en uitgebreide wet- en regelgeving voor kinderopvang om op typisch Hollandse wijze iets te waarborgen. In het verlengde van deze wet- en regelgeving zijn de gemeente en de inspectie verantwoordelijk voor de beoordeling of de kinderopvangorganisatie aan de voorschriften voldoet. Een werktool van de inspectie om te bepalen welke soort inspectie nodig is, is het risicoprofiel.
Wellicht herinner je je nog dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat dit een intern document en werkwijze zou zijn. Ondertussen zijn deze profielen openbaar inzichtelijk, en kan iedereen bekijken wat jouw kleurcode is. Ooit schreef ik hier een leuke blog over, misschien deel ik die nog een keer! Voor nu terug naar het risicoprofiel, waarbij je wordt gescoord van rood (hoog risico) tot groen (laag risico). Maar wat betekent een bepaalde kleurcode nu voor jou? Wat zijn de voor- en nadelen van deze werkwijze, en hoe kunnen ook kleine kinderopvanglocaties naar de groene kleurcode streven?
Laten we beginnen met de risicoprofielen die er zijn, want elke kleur heeft een bepaald effect of gevolg:
Rood: Er is een groot risico dat de kwaliteit niet voldoende is. Dit betekent dat de inspectie inzet op intensieve inspecties. Niet alleen komen zij vaker langs, maar ze zullen ook meer domeinen beoordelen dan bij een groene locatie.
Oranje: Matig risico met regelmatige controle.
Geel: Laag risico, waarbij je minder frequente inspecties krijgt. Daarnaast worden tijdens de inspectie niet alle domeinen beoordeeld.
Groen: Minimaal risico, minimale controle nodig. Inspecties vinden in sommige gemeenten bij een groen risicoprofiel slechts één keer in de twee jaar plaats. Daarnaast worden slechts enkele domeinen beoordeeld, waarbij wordt gestreefd om elk jaar een ander domein te controleren.
Als je dit zo leest, begrijp je wellicht dat als je in kleurcode rood zit, de kans groter is dat je hierin blijft. Elk foutje, elk detail dat net niet 100% klopt, wordt opgemerkt. Terwijl je in kleurcode groen veel meer ruimte hebt om fouten te maken.
Hoe komt de GGD dan tot de juiste kleurcode? Ze vullen een checklist in waarbij diverse onderwerpen met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ worden beoordeeld. Hieruit volgt vervolgens een kleurcode. Ze beoordelen op verschillende criteria, zoals pedagogische praktijken, beroepskracht-kindratio, veiligheid en gezondheid, en groepsgrootte. De stabiliteit van je team, de kennis en kunde van het managementteam, het inspectieverleden en de manier waarop je omgaat met kwaliteit spelen ook een rol. Kortom, een breed spectrum van criteria.
Het risicomodel heeft een aantal voordelen. Kinderopvanglocaties die terecht een kleurprofiel rood hebben, worden extra gecontroleerd, wat betekent dat er gewerkt wordt aan het verhogen van de kwaliteit. Doordat het openbaar inzichtelijk is, is er transparantie, en het stimuleert en motiveert organisaties om naar de hoogst haalbare kwaliteit en kleurcode groen te streven. Hebben we wat moeite moeten doen om deze voordelen te bedenken? Ja, zeker, want in sommige gevallen zien we organisaties met kleurcode rood, terwijl het voor de kinderen een van de beste plekken is om opgevangen te worden. Er wordt vooral gekeken naar een checklist, en als je te veel vinkjes op ‘nee’ hebt, zak je steeds verder de ladder af naar uiteindelijk code rood.
Een ander nadeel is dat als je eenmaal een lagere kleurcode hebt, de inspecties steeds uitgebreider worden, en er dus minder ruimte voor fouten is. Het is hierdoor nog niet zo makkelijk om weer naar groen te klimmen. Ook zie je dat kleine kinderopvangorganisaties minder middelen en personeel hebben, wat een negatief effect kan hebben op het kleurprofiel.
Oftewel, het kleurprofiel kan zowel in je voordeel als nadeel werken. Ook kleine kinderopvangorganisaties kunnen een groen kleurprofiel behalen. Hier zijn een paar tips hoe je dat kunt doen:
Investeer in opleiding en training. Zorg ervoor dat alle medewerkers goed getraind zijn in pedagogische praktijken, veiligheid en gezondheid. Zorg daarnaast dat het managementteam de kennis en kunde in huis heeft om leiding te geven in de kinderopvang.
Investeer in personeel en personeelsbehoud; stabiliteit van het team is belangrijk.
Stel duidelijke beleidslijnen op voor alle operationele aspecten, van hygiëne tot noodprocedures. Dit helpt bij het waarborgen van consistentie en naleving.
Overweeg om een abonnement voor het Kleine Kinderopvang Keurmerk te nemen. Wij helpen kleine organisaties om aan de hoogste standaarden te voldoen. We bieden een online kwaliteitsmanagementsysteem en bieden hulp en ondersteuning bij het verbeteren van je kwaliteit. Daarnaast werk je aan de kennis en kunde van het managementteam.
Onze conclusie: we willen allemaal hetzelfde doel bereiken. Het draait allemaal om het creëren van een veilige, liefdevolle en leerzame omgeving voor kinderen.
Kommentare