
De aandachtsfunctionaris kindermishandeling
- Kleine Kinderopvang Keurmerk
- 13 mrt
- 2 minuten om te lezen
De aandachtsfunctionaris heeft een belangrijke rol in het ondersteunen van pedagogisch medewerkers als er vermoedens zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij is gespecialiseerd door het volgen van een opleiding in het nog beter herkennen van signalen en het doorlopen van de stappen uit de meldcode kindermishandeling.
Toch zijn er nog vaak vragen over wat het nu precies is en waarom het zo belangrijk is dat er binnen de organisatie een aandachtsfunctionaris is aangesteld. In deze blog zetten we het voor je op een rijtje.
Wat doet een aandachtsfunctionaris?
Een aandachtsfunctionaris in de kinderopvang heeft verschillende taken:
Ondersteuning van collega's: De aandachtsfunctionaris biedt ondersteuning aan collega's die vermoedens hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dit kan variëren van het bespreken van signalen tot het bepalen van vervolgstappen en bijdrage aan het oudergesprek.
Kennis en advies: De aandachtsfunctionaris zorgt ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Zo dienen zij zorg te dragen dat de meldcode kindermishandeling jaarlijks onder de aandacht wordt gebracht.
Gespreksvoering: De aandachtsfunctionaris heeft ervaring in gespreksvoering en kan collega's coachen in het voeren van moeilijke gesprekken met ouders en kinderen. Indien wenselijk kan deze niet alleen in de voorbereiding maar ook tijdens het gesprek begeleiding en ondersteuning bieden.
Waarom is een opgeleide aandachtsfunctionaris belangrijk?
Het hebben van een opgeleide aandachtsfunctionaris is van groot belang om verschillende redenen:
Deskundigheid: Een opgeleide aandachtsfunctionaris heeft goede kennis van de meldcode. Dit zorgt ervoor dat deze weet hoe er effectief gehandeld moet worden in situaties van vermoedens van kindermishandeling. Op die manier biedt de aandachtsfunctionaris de ondersteuning en adviezen die nodig zijn binnen het proces. Dit alles komt dan uiteraard weer ten goede aan de kinderen en ouders waarover zorgen zijn.
Ondersteuning en vertrouwen: Medewerkers kunnen altijd terecht bij de aandachtsfunctionaris voor advies en ondersteuning. Dit geeft hen de kans om laagdrempelig hun zorgen te uiten en hierover overleg te hebben. Hierdoor worden signalen vaak eerder gesignaleerd en opgepakt.
De meerwaarde van een aandachtsfunctionaris in de Kinderopvang
De aanwezigheid van een aandachtsfunctionaris biedt meerdere voordelen:
Versterking van de signalering: De aandachtsfunctionaris zorgt ervoor dat signalen van kindermishandeling sneller en beter worden gesignaleerd en opgepakt. Waardoor vaak eerder hulp voor kinderen en ouders ingeschakeld kan worden.
Professionele ontwikkeling: Door de coaching en ondersteuning van de aandachtsfunctionaris kunnen medewerkers zich verder ontwikkelen in hun professionele vaardigheden, vooral op het gebied van gespreksvoering en signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Wie kan mijn aandachtsfunctionaris zijn?
De aandachtsfunctionaris kan iedereen binnen je organisatie zijn. Het is raadzaam om deze persoon wel de aandachtsfunctionaris-kindermishandeling- training te laten volgen. Deze training is heel leerzaam, interessant en leuk! Vaak zie je dat de houder, leidinggevende of pedagogisch coach de aandachtsfunctionaris is. In sommige gevallen is het bij kleine organisaties niet mogelijk om intern iemand op te leiden. Het is dan ook mogelijk om de externe coach of adviseur aan te stellen als aandachtsfunctionaris. Wie er ook wordt aangesteld, het is belangrijk dat de aandachtsfunctionaris voldoende uren krijgt om haar/zijn taak te kunnen uitoefenen.
Comments